Защо не трябва да шофираме с износени части за управление и окачване

24 февруари 2021
Защо не трябва да шофираме с износени части за управление и окачване

Тъй като кормилните системи са от жизненоважно значение за контрола на превозното средство и цялостната безопасност на пътниците, всяко износване на компонентите на кормилната система трябва да се обслужи възможно най-скоро.Колко дълго можете да изчакате да замените част, след като леките симптоми, като скърцащ шум, започват преди да започнат проблеми с управлението? 

Никога не игнорирайте промени в звуците, комфорта на возенето или управлението, тъй като те биха могли да бъдат признаци за началото на проблеми, които могат да доведат до големи повреди.

 

Не е препоръчително да шофирате с износени кормилни накрайници!

null

Накрайниците са кормилни компоненти, които поддържат предните гуми в съответствие с волана и помагат да се завъртят колелата, когато водача завърти волана. Симптомите на износен или повреден накрайник са скърцащи шумове при завъртане, трептене във волана, неравномерно износване на гумите и превозното средство тегли на една страна.

Въпреки че тези симптоми изглеждат като малко неудобство, дори само при износване на гумите, автомобилът ще загуби спирачна сила. В най-лошия случай, когато накрайника дефектира напълно, колелото ще се освободи от кормилното управление, което след това ще предизвика загуба на способността за управление автомобила. При първите признаци на износване на накрайниците, кормилното управление вече е изложено на риск и автомобилът не е безопасен за управление. Износен / дефектен накрайник трябва да бъде сменен незабавно.

 

Не е препоръчително да шофирате с износени биалети!

 

null

Биалетите помагат да се предотврати прекомерното накланяне по време на завой и да се поддържа стабилно превозното средство чрез нейното свързване към стабилизатора или стабилизираща щанга и останалите компоненти на окачването. Симптомите на износената биалета са почукване и шум по неравни пътища и свободен ход на биалетата при проверка на частите на окачването.

В най-лошият случай при изключително износена биалета е възможно цялостното и отделяне от системата, което ще накара автомобила да се наклони прекомерно на завой, намалявайки стабилността. Възможно е все още да шофирате превозното средство с износени биалети, но ефективността на управление ще пострада, така че бъдете предпазливи, когато шофирате по павирани пътища, завивайте плавно когато сте на високоскоростни магистрали и / или междуградски пътища, които изискват промяна на лентата. Силно препоръчително е обаче износените биалети да бъдат сменени възможно най-скоро.

 

Не е препоръчително да шофирате с износени втулки!

null

Втулките действат като възглавница между частите и контролират степента на движение в свръзките, като същевременно намаляват пътния шум, вибрациите и неравностите. Симптомите на износените втулки са почукване, скърцане, неравномерно износване на гумите, намалено управление и влошена реакция при спиране.

В най-лошия случай, когато втулките са напълно износени, частите на окачването и кормилното управление ще имат контакт метал в метал, който може да причини повреда или огъване. Леко износената втулка няма да направи автомобила неуправляем, но тъй като частите за управление и окачване могат да бъдат скъпи за замяна, важно е да се монтират нови втулки при първите признаци на износване. Ако има контакт метал в метал, сменете втулката незабавно.

 

Не е препоръчително да шофирате с износени шарнири!

null

Шарнира действа като опорна точка между колелата и окачването, което позволява да се управлява автомобила, като същевременно гарантира комфортно пътуване. Симптомите на износен шарнир са почукване, прекомерна вибрация в кормилния вал, занасяне на превозното средство във всяка посока и неравномерно износване на гумите.

В най-лошия случай, когато шарнира се износи напълно, колелото може да се движи свободно във всяка посока, причинявайки пълна загуба на управление, както и щети върху каквото и да се удари освободеното колело, което често е калника и / или други части от управлението и окачването. С риск от повреда, която може да възникне от износен шарнир, превозните средства, които показват тези симптоми трябва незабавно да бъдат подложени на проверка и да бъдат сменени износените шарнири.

 

Не е препоръчително да шофирате с износени носачи!

null

Носача свързва окачването със структурата на автомобила и позволява на колелата да се движат нагоре и надолу, като същевременно предотвратява движение напред и назад. Симптомите на износен носач са почукване или тропане, превозното средство се накланя на една страна, когато шофирате по неравности или по време на рязко ускорение. Носача съдържа шарнир и втулки, така че техните симптоми се отнасят и за носачите.

В най-лошия случай, когато носача се износи от тежки пътни условия, това от своя страна води до свободен ход на колелото и вие рискувате напълно да загубите контрол. Ако има някакви признаци на износен носач, незабавно подложете превозното средство на проверка.

 

Проверявайте и подменяйте тези важни компоненти в автомобила за вашата безопасност и за безопасността на пътниците в превозното средство и останалите участници на пътя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 април 2021 Износените и повредени амортисьори оказват влияние върху безопасността на пътя

Износването на амортисьорите e постепенно и вероятно затова шофьорите го забелязват едва когато достигне тежка степен. Тяхната изправност обаче засяга и безопасността на движението, не само комфорта. Редовната проверка на състоянието на амортисьорите е задължително ,за да сте спокойни и сигурни на пътното платно!

прочети още

29 март 2021 Кога трябва да сменим гумите на автомобила си с летни

Отговорният шофьор, който иска да се грижи за безопасността на пътуването, трябва да помни за наличието на редица сервизни процедури. Една от тях е без съмнение сезонната смяна на гумите. Защо монтажът на летни гуми е толкова ключов? Така се увеличава двигателната сила по време на летни пътувания и значително се съкращава спирачният път.

прочети още

9 февруари 2021 Какво трябва да знаем за спирачните дискове

Спирачните дискове са експлоатационен елемент, затова шофьорът трябва да е подготвен за периодичната им смяна.Това зависи от вида дискове (преди всичко от качеството им), от спирачните накладки, от стила на каране. Дори от това при какви условия е експлоатиран автомобила.

прочети още

27 януари 2021 Турбокомпресори на марката Evoron

Марката Evoron предлага нови турбокомпресори и компоненти за ремонт, като всички са предварително тествани. Продуктовата гама включва също средна част (картридж), гривни с направляващи лопатки (променлива геометрия), задвижващи механизми и контролери, чугунени корпуси, комплекти за монтаж и маслени тръби.

прочети още

15 януари 2021 Не се доверявайте само на очите си ,доверете се на OSRAM

В момента ксенон фаровете осигуряват най-добрата светлина пред автомобила!Кои са подходящите ксенонови лампи за вашия автомобил?Видове ксенонови лампи на OSRAM и защо да изберем OSRAM?

прочети още

5 януари 2021 Кога е дошло време да подменим акумулатора?

Трайността на акумулатора възлиза най-често на няколко години. Акумулатори, които издържат повече от десет години, са изключения. Някои шофьори подменят акумулатора профилактично след известно време, докато други го експлоатират до момента, в който напълно откаже да работи. Така че кога трябва да бъде сменен акумулатор

прочети още

10 декември 2020 КОНТРОЛЕН ИНДИКАТОР ЗА НАЛЯГАНЕ НА МАСЛОТО - ПОКАЗВА ЛИ КАЧЕСТВОТО НА ФИЛТЪРА?

За надеждна работа на двигателя е необходимо постоянно да се осигурява достатъчно високо налягане в неговата система за смазване. Когато налягането е ниско, на таблото на автомобила светва индикаторът за спад на налягането в двигателното масло. Разбираме защо това се случва и каква е причината за неизправността!

прочети още

25 ноември 2020 Време е да подготвим автомобилите за зимата

Шофирането на автомобила през зимата също може да донесе положителни емоции. Основното е да подходите правилно към подготовката на колата за тежките условия навън,за да нямате проблеми при пътуване. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да посрещнете спокойно минусовите температури и да се насладите на комфорт при пътуване.

прочети още

8 октомври 2020 Защо е важно почистването на DPF филтъра за твърди частици

Запушеният филтър DPF може да доведе до увеличаване на нивото на маслото, когато в резултат на постоянно регенериране на дизеловото гориво навлезе в смазочната система, което да доведе до по-голямо износване на всички части на двигателя.

прочети още

1 октомври 2020 Време е да стегнем автомобилите за по хладните месеци!

Есента е факт и идеалния сезон да подготвим автомобила си за предстоящите хладни месеци.Проверения и обслужения автомобил Ви носи безопастност на пътя!Какво е важно да направим?

прочети още

9 септември 2020 Moje Auto концентриран освежител за въздух - Ново

Различно от всички.Представяме продукт, благодарение на който с удоволствие ще изминете всеки километър, а вашите пътници ще бъдат спокойни и зарадвани от комфорта, който сте им осигурили.

прочети още

27 юли 2020 Главните елементи в окачването на автомобила са важни за вашата безопастност при шофиране

Не подценявайте дори незначителните промени в състоянието на автомобила.Вземайте адекватни мерки за ремонт и подмяна на всеки детайл по окачването и управлението на вашето превозно средство за безопасно,комфортно и безаварийно шофиране.

прочети още

1 юли 2020 Нивото на маслото в двигателя е важно-как да го проверим?

Не е препоръчително да се сипва прекалено голямо количество масло. Прекалено малкото количество масло може да доведе до авария. Колко масло трябва да се сипва в двигателя?

прочети още

15 юни 2020 Свеж въздух с въздушен филтър FreciousPlus

Филтърът в кабината, който блокира алергени,плесени и прахови частици.Единствената и следователно най-важната бариера между този облак от замърсители и обитателите на превозното средство е въздушният филтър в кабината във вентилационната система.

прочети още

26 май 2020 ЛЕД барове на M-Tech

Дълъг живот, надежден, издръжлив и силен източник на светлина! Категорията ЛЕД барове на M-Tech е отговор, насочен към професионалистите, нуждаещи се от допълнително LED осветление. Тези лампи са перфектно решение за ситуации, когато е необходим надежден, издръжлив и силен източник на светлина.

прочети още

13 май 2020 ПРОФЕСИОНАЛНИ ПИНЬОНИ ЗА МОТОЦИКЛЕТИ И ATV!

ПИНЬОНИ JT JT Sprockets е водещата в света марка зъбни колела за мотоциклети и ATV. Използвайки само най-добрите суровини и използвайки авангардна технология при тяхното производство, нашата гама ви предоставя най-доброто за замяна на зъбни колела с ненадмината стойност.

прочети още

8 май 2020 Новата опаковка на Тотал е вече на пазара!

Нова опаковка Новата опаковка осигурява множество предимства: По-атрактивен дизайн По-голяма ергономичност, благодарение на специално разработената странична дръжка По-голяма устойчивост по отношение качеството на материала Нова цветова стратегия

прочети още

7 май 2020 ИНОВАТИВНАТА ТЕХНОЛОГИЯ PROTECT+ ОСИГУРЯВА ДОПЪЛНИТЕЛНА ЗАЩИТА

Всички филтри купе от марка FILTRON притежават като стандарт технология PROTECT+, която задържа алергените и предотвратява развитието на бактерии и плесен върху филтъра. Ефективността на това решение е потвърдена с лабораторни изпитвания в Института за тестване на материали (MPA) в Бремен.

прочети още

15 април 2020 Защо спирачните накладки свирят когато спираме

Когато натиснете педала на спирачката се чува неприятен за ушите звук.Къде е причината? И как да решим проблема?

прочети още

1 април 2020 Основни правила при експлоатация на автомобил с турбокомпресор

Турбокомпресорът е скъп и деликатен елемент, добре е да знаем, как да експлоатираме нашия автомобил така, че компресорът да ни служи максимално дълго време.

прочети още

13 март 2020 Как да почистим и елиминираме лошите миризми в купето на автомобила

Включвате климатика за автомобила ,а в купето се разнася лоша миризма? Решението е по-просто, отколкото изглежда!

прочети още

20 февруари 2020 Какво трябва да знаем за охлаждащата течност на автомобила

Един от основните компоненти, които трябва да се следят е наличието на охлаждаща течност в двигателя и нейното състояние.

прочети още

6 февруари 2020 Признаците, които подсказват за проблеми с двигателя

В повечето случаи човек разбира, че има проблем с двигателя на автомобила, едва когато това е напълно очевидно. Това обаче не значи, че автомобилът не е сигнализирал за наличието на проблем, преди да стане късно. За това, важно е да се научим да разчитаме тези сигнали.

прочети още

3 февруари 2020 Изправност на амортисьорите

Относително малко шофьори си дават сметка колко съществено влияние има доброто техническо състояние на амортисьорите върху безопасността на движение.

прочети още

20 декември 2019 Проблеми с акумулатора, не само през зимата

Бързаш за среща, трябва да вземеш децата от училище, да отидеш при приятел, сядаш задъхан в колата и не можеш да запалиш. Позната ли ти е тази ситуация? Изненадан си, че въпреки топлото време колата ти не пали? Не само през зимата акумулаторът ти се нуждае от грижа.

прочети още

9 декември 2019 Подготви автомобила си за зимата!

Тръгвате на път спокойни и уверени, вероятността да закъсате в преспите ще е значително по-ниска.Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се ориентирате и да не забравите нещо съществено при подготовката на автомобила!

прочети още

29 ноември 2019 Колко масло трябва да се сипва в двигателя?

Маслото в двигателя е като кръвта в човешкия организъм. То изпълнява изключително важна функция и без него двигателят не е в състояние да работи правилно. Не е препоръчително да се сипва прекалено голямо количество масло. Прекалено малкото количество масло може да доведе до авария. Колко масло трябва да се сипва в двигателя? Колко голяма е ролята му за превозното средство и подлежи ли на износване?

прочети още

27 ноември 2019 ЗАЩО КОЛАТА МИ ПРЕГРЯВА?

Прегряването на двигателя може да произтича от редица потенциални проблеми, някои от които са лесни за решаване, а други изискват малко повече работа по поддръжката. Вижте някои от причините, поради които двигателят на вашия автомобил може да е прегрял и начини как да се справим с този проблем.

прочети още

7 ноември 2019 Може би най-силната легална халогенна крушка, създавана някога от Philips

Шофирането през зимата е предизвикателство. Но страстните шофьори обичат да бъдат тествани.

прочети още

9 юли 2019 Спирачните накладки свирят? Провери защо!

Автомобилът Ви свири, когато натиснете педала на спирачката? Чудите се къде се крие причината за този неприятен за ушите звук и как да се отървете от него? В настоящата статия ще се постараем да отговорим на всички Ваши въпроси.

прочети още

8 юли 2019 За марката SHARK

С повече от 30 години опит, френската марка SHARK се превърна в една от водещите марки за каски в света.

прочети още

4 юли 2019 CASTROL EDGE С FLUID TITANIUM – ПОДСИЛЕНО С УСЪВЪРШЕНСТВАНА ТЕХНОЛОГИЯ

CASTROL EDGE С FLUID TITANIUM – ПО-ИЗДРЪЖЛИВО ПРИ РАБОТА ПОД НАЛЯГАНЕ

прочети още

27 юни 2019 Турбокомпресор - как да се грижим за него?

Все по-често срещаният даунсайзинг (намаляване на обема на двигателя) в комбинация с високите очаквания към възможностите на автомобила изискват от автомобилните производители да използват силови агрегати с турбопълнене.

прочети още

27 юни 2019 Двумасов маховик - Всичко което искате да знаете

Каква роля изпълнява двумасовият маховик и как е устроен? Какви са признаците за неговата повреда? Как да се грижим за двумасовия маховик? Колко струва смяната му? Колко струва и как протича рециклирането на двумасовия маховик? Предлагат ли се на пазара алтернативни решения, които могат да заместят двумасовия маховик?

прочети още

21 февруари 2019 Кога да подменим накладките на спирачките?

Накладките са елемент на дисковата спирачка, използвана повсеместно не само при автомобилите, но и при мотоциклетите, а дори и при велосипедите. Но както всеки елемент, работещ в режим на триене, те подлежат на бързо износване и след известно време трябва да бъдат подменяни.

прочети още

21 февруари 2019 5 сигнала, които сочат, че автомобилът ви изисква смяна на спирачната течност

Спирачната течност спада към най-важните експлоатационни течности, използвани в автомобила. Нивото и качеството ѝ имат директно влияние върху безопасността на движение. За съжаление, много шофьори забравят за това. В тази статия представяме пет сигнала, които сочат, че течността трябва да бъде сменена възможно най-скоро. Също така ще проверим колко струва смяната на спирачната течност и къде е добре да се извърши тази услуга.

прочети още

21 февруари 2019 Двигателните масла във въпроси и отговори – ръководство

Кое моторно масло е най-доброто? Какво представляват класовете вискозитет и качество на моторните масла? Как да подберем подходящото моторно масло за автомобила?

прочети още