МОТОЦИКЛЕТИ +-

Как да се грижим за кожената тапицерия в колата?

2 юли 2024
Как да се грижим за кожената тапицерия в колата?

Кожената тапицерия в автомобила отдавна е синоним на лукс. Когато решаваме да закупим автомобил с кожена тапицерия, често мислим, че той ще запази оригиналния си вид, цвят и структура с години. За съжаление, след няколко години употреба, кожените седалки често не са в най-доброто състояние.

 

Как да се грижим за кожената тапицерия в колата?

Кожата е много издръжлив материал, но само ако се грижим правилно за нея, използвайки подходящи продукти за почистване и грижа. Предполага се, че честотата на процедурите за почистване и грижа зависи от употребата на автомобила.

За нормална употреба почистването и грижата трябва да се извършват средно веднъж на всеки 3 месеца, за да се гарантират задоволителни резултати.

 

Моля, не забравяйте, че кожената тапицерия на седалките има защитен слой, който предпазва кожата от UV лъчи, влага и я прави устойчива на високи и ниски температури. Този защитен слой също улеснява процеса на пране на нашата тапицерия. Въпреки това, с всяко пране и с течение на времето, този слой изчезва. А когато оставим слоя да бъде напълно премахнат, това може да доведе до трайно обезцветяване, избледняване, по-бърза загуба на цвят, а на най-изложените на употреба места до загуба на структура, ожулвания и пукнатини.

 

 

Предимства и недостатъци на кожената тапицерия

Всеки елемент от колата се износва с времето, но кожената тапицерия определено има повече предимства, отколкото недостатъци. На първо място, трябва да се отбележи, че кожата е издръжлив материал. Дори и да е частично повредена, е по-лесно да я реновирате и да подобрите визуалното й състояние, отколкото тапицерията от други материали. Освен това кожата се характеризира с фини гънки, което я прави много еластична, абсорбира влага или вода и диша. 

 

Не можете обаче да забравите за дребните недостатъци. Гънките могат да съдържат остри частици, напр. песъчинки, внесени в колата от водача или пътниците. Те имат много разрушителен ефект. На първо място трябва да се отбележи, че те намаляват издръжливостта на кожата. Местата, където се натрупват, могат да причинят вреда на кожата, водещо до протриване, напукване и ожулвания. В резултат на това, тъй като кожената тапицерия губи своята издръжливост, тя също ще загуби своята визуална стойност, което означава, че интериорът на автомобила няма да изглежда толкова естетичен, както е изглеждал веднага след излизане от шоурума.

 

 

Отделете време, за да се погрижите за вашата тапицерия

Ето защо си струва да отделяте време за редовна грижа за вашата тапицерия. Препоръчително е да извършваме съвестно целия процес на почистване и грижа. Благодарение на почистването премахваме натрупалата се върху тапицерията мръсотия и чрез грижа възстановяваме защитния слой, благодарение на който кожата ще ни служи дълги години и ще изглежда ново. Това е много важно, особено за шофьорите, които пътуват с кола на по-дълги пътувания. 

 

Първо, седалката на стола се нагрява по време на употреба. След това не забравяйте, че кожата има способността да абсорбира влагата, включително потта. Отопляемата седалка на стола може да се изцапа с някои багрила от дрехите. Най-опасни за кожената тапицерия са дънките и найлона. Дрехите, изработени от който и да е от тези материали, могат бързо да оставят следи по тапицерията, които трудно се премахват. По правило колкото по-светла е тапицерията, толкова по-видими са следите. И така, как да се грижим за кожената тапицерия, така че да се наслаждавате на нейната издръжливост и естетичен вид дълги години?

 

 

Как да се грижим за кожената тапицерия - прахосмукачка, пране и грижа

Процесът на почистване на кожена тапицерия не е сложен. Преди да започнем, трябва да проверим дали седалките са тапицирани с естествена или синтетична кожа. По правило това са два напълно различни материала и се използват напълно различни мерки за грижа за тях. Производителите на автомобили често използват и двата материала за тапициране на една седалка. 

Ако сме напълно сигурни, че седалките на автомобила са изработени от естествена кожа, не би трябвало да е проблем да определим на пръв поглед дали е пореста или набук. По правило порестата кожа има малки гънки по повърхността си. Въпреки това, набукът се усеща повече като велур. По-голямата част от автомобилите използват тапицерия от пореста кожа.

След като имаме подходящи познания за материалите, използвани за тапициране на седалките в нашия автомобил, ще можем да започнем процеса на грижа. За щастие не изисква сложни действия. Дори водачите, които ще го изпълняват за първи път, трябва да могат да се справят и да го изпълнят безупречно.

 

И така, как да се грижим за кожената тапицерия?

Първата стъпка е прахосмукачката. Това е традиционен метод, който трябва да се използва за всички видове тапицерии на автомобили. Можем да използваме домашна прахосмукачка за това. Ако нямаме тази възможност, винаги можем да използваме прахосмукачки, налични на много бензиностанции. Когато става въпрос за прахосмукачка, съвестният подход е изключително важен. Колкото по-старателно почистваме тапицерията с прахосмукачка, толкова повече песъчинки, трохи и други малки елементи, които могат да бъдат остри или да имат свойства на надраскване, ще бъдат отстранени. Затова си струва да закупите дюза за тесен процеп за прахосмукачката - ако не е включена в комплекта.

Благодарение на него можем да стигнем до труднодостъпни места, като например свързване на седалката с облегалката. Освен това тапицерията трябва да се почиства внимателно с прахосмукачка. Не се препоръчва силно търкане на кожата. Това може да доведе до появата на ожулвания по нея. С течение на времето те могат да станат по-дълбоки и в крайна сметка да се образува дупка в тапицерията.

След щателно вакуумиране е добре да почистите предварително с чиста вода. Избършете кожените повърхности в колата с влажна кърпа, като не забравяте, че излишната вода е вредна за кожата - затова изцедете добре кърпата. Първо, трябва да разберете, че тази обработка не е предназначена за цялостно почистване на тапицерията, а само за отстраняване на прах и фини утайки от защитното покритие, покриващо кожата.

 

След вакуумиране и предварително измиване можем да използваме специализирана козметика за почистване и грижа. Когато използвате препарати за почистване на кожена тапицерия, не забравяйте преди всичко, че препаратът първо се нанася върху мека кърпа, за предпочитане от микрофибър, и след това с нея се почиства кожената повърхност на дамаската. Едва сега можем да си позволим да втрием препарата малко по-дълбоко. Струва си да извършите това действие щателно, за да сте сигурни, че козметиката не само покрива кожата на тапицерията, но и достига до всички кътчета и кътчета и чувствителни места. Не забравяйте, че ставите, които често са податливи на увреждане, се разтягат под тежестта на човек, който седи на стола.

Във всеки автомобилен магазин можем да намерим голямо разнообразие от такива препарати. Те се различават значително по начина, по който се използват. Мокри кърпички не се препоръчват за почистване на кожа в кола. Те не са подходящи за тази употреба. Използването им може да обезцвети или изсуши кожата поради изсушаващите химикали, съдържащи се в състава им. Добрите продукти са тези, които се грижат за кожата, не я увреждат и оставят дълготраен приятен аромат.    

 

 • Кожената тапицерия придава елегантност на интериора на автомобила.
 • Липсата на подходяща грижа за кожената тапицерия може да доведе до нейното разрушаване и загуба на визуална стойност.
 • Грижата за кожената тапицерия на автомобила трябва да се извършва приблизително на всеки три месеца.
 • Кожената тапицерия има защитен слой, който я предпазва от UV лъчи.
 • Защитният слой се износва и постепенно се износва с всяко пране на тапицерията.
 • Кожата до известна степен диша и абсорбира влагата и водата.
 • Някои материали, като дънки или найлон, от които са направени дрехите, могат да причинят обезцветяване на кожената тапицерия.
 • Преди да започнем да се грижим за тапицерията, нека се опитаме да разберем дали това е тапицерия от естествена или изкуствена кожа.
 • Процесът на грижа за кожената тапицерия се състои от три стъпки - прахосмукачка, пране и грижа.
 • Не забравяйте да почистите старателно с прахосмукачка тапицерията, за да отстраните всички малки песъчинки или трохи.
 • Не се препоръчва използването на овлажняващи кърпички за грижа за кожата.

 

 

Препарати предназначени за почистване и поддръжка на кожени тапицерии!

Отличават се с най-високо качество и са напълно безопасни за кожата.

 

19 юли 2024 Защо акумулатора на колата се изтощава бързо

Кои са основните причини за проблеми с изтощаването на батерията на автомобила? И как точно можете да ги предотвратите?

прочети още

14 юни 2024 Защо смяната на трансмисионното масло е толкова важна

Карате ли автомобил с автоматична трансмисия? Тогава вероятно знаете, че автоматичните трансмисии гарантират, че двигателят винаги работи в идеалния диапазон на ефективност.

прочети още

30 май 2024 Офроуд решение за спукани гуми на мотоциклети

Иновативно решение, устойчиво на пробиване, сега можете да се наслаждавате максимално на карането си.

прочети още

27 май 2024 Колата ви се нуждае от смяна на маслото в диференциала

Смяната на диференциалното масло е изключително важна. Така че е от решаващо значение да знаете какво е това, признаци, че може да не работи и кога да смените маслото на диференциала.

прочети още

9 май 2024 Предимства от редовната смяна на въздушния филтър на купето

Въздушният филтър на купето е често пренебрегван компонент на автомобила. Обикновено се проверява, когато докарате колата си за смяна на маслото.

прочети още

1 май 2024 Как да почистите EGR клапан

Независимо дали сте професионален механик или практикуващ „направи си сам“. Как и защо да почистите EGR клапан?

прочети още

24 април 2024 Въздушен филтър смяна или почистване?

Все повече шофьори и неосведомени механици приемат, че не е необходимо да се монтира нов въздушен филтър по време на периодичните прегледи и е достатъчно да се почисти механично.

прочети още

9 април 2024 Необходима ли е добавка за маслото за колата ми?

Въпреки че добавките за следпродажбено масло не са необходими, за да работи вашият автомобил, те осигуряват значителни предимства, които подобряват работата и дълготрайността на вашия двигател.

прочети още

2 април 2024 Лятна и зимна течност за миене на предното стъкло – има значение!

По време на летните пътувания с кола мръсните стъкла са кошмар за шофьорите. Насекомите, прахът и дървесният прашец са проблем за добрата видимост.

прочети още

22 март 2024 Как можем да защитим неизползван автомобил

Ако автомобилът не е добре подготвен, по-дългото спиране може да му навреди. Как можем да защитим неизползван автомобил?

прочети още

9 март 2024 Защо е толкова важен ангренажния ремък?

Има елемент, за чиято функционалност трябва да се внимава особено, тъй като повредата му може сериозно да засегне джоба на собственика на автомобила. Този елемент е ангренажният ремък.

прочети още

21 февруари 2024 Какво представлява Redex DPF Cleaner

Redex DPF Cleaner е специализирана добавка за гориво, която помага да се поддържат чисти филтрите за твърди частици в дизеловите двигатели.

прочети още

13 февруари 2024 Филтър за твърди частици какво е и за какво служи?

Филтърът за твърди частици има за цел да намали емисиите на много вредни вещества. Как работи това решение и заслужава ли си да премахнете филтъра за твърди частици?

прочети още

15 януари 2024 Какво е ASR на автомобил?

ASR се класифицира като „активна“ електрохидравлична система за безопасност.

прочети още

3 януари 2024 Как да поправите скърцаща врата на кола?

Скърцането на пантите на вратата е досадно не само за собственика на автомобила, но и за неговите спътници.

прочети още

2 декември 2023 Какво е спирачен път и от какво зависи

Спирането е един от най-важните елементи на пътната безопасност. Всеки шофьор трябва да е наясно колко дълъг може да бъде спирачният път на неговото превозно средство и какви фактори влияят на дължината му.

прочети още

29 ноември 2023 Как да увеличим функционалността на интериора на автомобила

Съвременните автомобили са пълни с всякакви предмети, които винаги трябва да имаме под ръка, когато пътуваме.

прочети още

9 ноември 2023 Как да проверим и подготвим автомобила за зимния сезон

Преди да настъпи зимата, можете да изпреварите времето, като се уверите, че колата ви е подготвена и готова за променящите се сезони.

прочети още

24 октомври 2023 Всичко което искате да знаете за мотоциклетните гуми

Доказано представяне на всички видове терени. Гамата ендуро на Mitas за мотористи, търсещи производителност и сцепление на различни терени.

прочети още

17 октомври 2023 Кой крик за кола да използвам

Има два основни вида крикове за кола, които можете да изберете да използвате в колата си у дома: крикове за ножици и крикове за под.

прочети още

4 октомври 2023 Как да почистите електрическите части на вашия автомобил

С подходящи инструменти и правилен подход можете да се уверите, че електрическите компоненти като кабели, проводници и връзки са чисти, сухи и без замърсявания и масло, без да причинявате щети.

прочети още

16 септември 2023 Какво се случва, когато смесите охлаждащи течности

Нека обсъдим последствията от смесването на охлаждащи течности и дали трябва да го правим или не.

прочети още

6 септември 2023 Прегряване на двигателя - научете за симптомите и последиците

За да го предпазите от повишаване на температурата до огромни стойности и по този начин да предотвратите прегряване на двигателя, е важна правилно функциониращата охладителна система.

прочети още

19 август 2023 Ръчно полиране на автомобил - как да го направите?

Полирането на автомобил е процес, който може да преобрази външния вид на вашия автомобил, като възвърне блясъка му и елиминира малките драскотини.

прочети още

4 август 2023 Какви са рисковете от шофиране с повреден интеркулер

Симптомите на повреден интеркулер не трябва да се подценяват. Шофирането с неизправен компонент може да доведе до много проблеми.

прочети още

19 юли 2023 Инструменти от които се нуждае всеки автомобилен ентусиаст

За да ви помогнем да оборудвате гаража си с правилните основни неща, тук разглеждаме 15 инструмента, от които всеки автомобилен ентусиаст се нуждае.

прочети още

10 юли 2023 ПРИЧИНИТЕ ЗА ПРЕКАЛЕНА КОНСУМАЦИЯ НА МАСЛО

Чрез измерване на разхода на масло можете да разберете изправността на двигателя. Прекомерното изгаряне на двигателно масло често е следствие от по-сериозен проблем с работата на двигателя.

прочети още

1 юли 2023 КАК ДА ПОДГОТВИМ КОЛАТА СИ ЗА ГОРЕЩО ВРЕМЕ

Необходимо е да подготвим автомобилите си за лятото. И това е особено важно, ако се подготвяте за лятно пътешествие, защото колата ви, повредена по време на вашето приключение, може да провали всичките ви планове.

прочети още

20 юни 2023 Какво е AdBlue и как работи?

Развитието на автомобилната индустрия доведе не само до повишена производителност на автомобилите, но и до грижа за околната среда.

прочети още

6 юни 2023 Какви са симптомите на лош EGR клапан

Ако се притеснявате за EGR клапана на вашия автомобил, ето някои от често срещаните симптоми, които биха могли да показват повреда.

прочети още

20 май 2023 Колко често трябва да промивам радиатора

Радиаторът на вашия автомобил изисква редовна поддръжка, за да сте сигурни, че работи както трябва.

прочети още

8 май 2023 Проблеми с маркуча на радиатора

Проблемите с маркучите на автомобилния радиатор не са необичайни. Всъщност, ако някой компонент от охладителната ви система се повреди, има вероятност маркучът да е първият.

прочети още

25 април 2023 Каква роля играе двумасовият маховик?

Когато работи, автомобилният двигател предизвиква вибрации. Те се пренасят към скоростната кутия, като предизвикват нейното износване.

прочети още

6 април 2023 Безопасни ли са вашите спирачки

Кола, която не пали е неудобна, но кола, която не спира е много по-голям проблем!

прочети още

24 март 2023 Батерии за мотоциклети VARTA

Независимо дали карате класически мотоциклет или карате най-новия модел на състезателната писта, батериите за мотоциклети VARTA® осигуряват непрекъснато забавление и вълнение .

прочети още

18 март 2023 Какво да правите, когато имате пункция по време на шофиране

Пробивите са досадни, неудобни и потенциално опасни, да не говорим за разочароващо допълнение към сметката за поддръжка на вашия автомобил.

прочети още

24 февруари 2023 КАК ДА СЕ ГРИЖИМ ЗА КОЖЕНАТА ТАПИЦЕРИЯ В АВТОМОБИЛА

Кожената тапицерия се свързва с премиум автомобили – както луксозни, така и спортни.

прочети още

8 февруари 2023 Какво може да означава неравномерно спиране и как да го разрешите

В последно време видяхме, че една от най-откриваните повреди е свързана със спирачките. Важно е да можете да го откриете навреме.

прочети още

21 януари 2023 SACHS разполага с автомобилни амортисьори за всяко изискване

Автомобилните амортисьори SACHS са с най-високо качество, което е една от причините много известни автомобилни производители да ги монтират като стандарт в нови превозни средства.

прочети още

13 януари 2023 Съвети за светлини и видимост на пътя

Добрата видимост на пътя и безопасността на водача и пътниците до него е най-важна за безаварийно пътуване.

прочети още

15 декември 2022 Какво представляват класовете вискозитет и качество на моторните масла?

Синтетичните, полусинтетичните и минералните масла се различават помежду си по своите базови масла и по пакета от присадки.

прочети още

17 ноември 2022 Важно е да подготвим колите за зимата

Опитните шофьори са наясно, че подготовката за зимния сезон е едно от най-важните неща, които съпътстват собствениците на автомобили.

прочети още

8 ноември 2022 Първото планинско състезание Hard Enduro Peshtera race е вече факт

В неделния ден се проведе планинско състезание Hard Enduro Peshtera race

прочети още

25 октомври 2022 HARD ENDURO PESHTERA 2022

Висок адреналин с мотори сред природата - датата за дългоочакваното състезание в гр.Пещера е вече факт.

прочети още

19 октомври 2022 Автомобилните батерии Yuasa

Качеството, производителността и спецификацията съответстват на оригиналното оборудване.

прочети още

14 октомври 2022 Ангренажен ремък: Без поддръжка, но...!

Автомобилите, в които е монтиран ангренажен ремък , се възползват значително от факта, че ангренажните ремъци по принцип не изискват поддръжка и не е необходимо да се регулират по време на експлоатационния им живот.

прочети още

8 септември 2022 Да виждате и да бъдете видими

Зад волана да виждаш означава да оцеляваш!

прочети още

24 август 2022 Защо поддръжката е толкова важна за една автоматична скоростна кутия?

Трансмисионното масло в автоматичните трансмисии остарява с времето и добавките се изчерпват.

прочети още

23 август 2022 Влиянието на гумите върху разхода на гориво

Във време, в което цените на горивата са високи, много шофьори обръщат внимание на разходите за пътуването.

прочети още

11 август 2022 Паста за миене на ръце – коя да изберете и защо да я използвате?

Проблемът с мръсните ръце или дрехи е познат на всички механици, както професионални, така и любители.Следователно във всеки гараж или работилница трябва да има професионална паста с доказан състав.

прочети още

14 юли 2022 Проверка и обслужване на климатика

Обслужването на климатика е необходимо, за да поддържа системата работеща и ефективна. Климатикът осигурява страхотен комфорт през лятото.

прочети още

21 юни 2022 Готови ли сте за вашите лятни приключения

Ако планирате лятна ваканция с колата си , важно е първо да знаете, че вашият автомобил е в безопасно и надеждно експлоатационно състояние.

прочети още

1 юни 2022 Кабинни филтри с иновативна протект + технология

Всички филтри за кабина FILTRON ефективно улавят замърсяванията и имат стандартна технология PROTECT +, която допълнително намалява алергените и предотвратява растежа на бактерии и мухъл върху филтъра.

прочети още

1 юни 2022 Защо е важно да сменяме поленовия филтър на купето

Въздушният филтър на кабината пречиства въздуха, който и пътниците, и шофьорът дишат в кабината на автомобила. Трябва да се сменя поне веднъж годишно или на всеки 15 000 км.

прочети още

30 май 2022 Спирачни дискове за мотоциклети TRW

Изключително качество и уникален дизайн.Широка гама от спирачни дискове за почти всички приложения.

прочети още

18 май 2022 Защо е важна смяната на спирачната течност

Смяната на спирачната течност ще подобри спирането,ще предотврати корозия и евентуално повреда на компонентите.

прочети още

13 май 2022 Препарат за бактериална и фунгицидна дезинфекция на климатик

Ефективна подготовка за дезинфекция на вентилационни отвори и климатични системи в превозни средства. Премахва неприятните миризми, причинени от отлагането на мръсотия и влага, като гарантира свежест в автомобила.

прочети още

30 април 2022 ФИКСИРАНИ ТЕГЛИЧИ ОТ ORIS

Фиксираните тегличи са предназначени за ежедневна употреба.

прочети още

21 април 2022 Последици от монтирането на грешен акумулатор за старт-стоп системи

Конвенционалната стартерна батерия не може да отговори на изискванията на превозно средство с автоматична старт-стоп система.

прочети още

15 април 2022 Bosch оптималната стартова мощ за всички автомобили

Акумулаторите на BOSCH отговарят изцяло на тези предизвикателства.

прочети още

12 април 2022 Какво е автоматичен старт-стоп и как работи?

Старт-стоп системата разпознава кога автомобилът е в неподвижно положение и на базата на сензори определя редица други фактори за режима на работа на автомобила.

прочети още

5 април 2022 Как да проверявате моторното масло

Проверката на маслото е лесна задача, свързана с поддръжката на автомобила, която всеки може да извърши.

прочети още

1 април 2022 Защо си струва да се грижите за летите джанти

Редовното почистване на алуминиевите джанти предотвратява трайното отлагане на замърсявания върху повърхността им.

прочети още

30 март 2022 Функция на сензора за налягане в колектора (MAP)

Сензорът за налягане в колектора се използва в електронната система за управление на двигателя.

прочети още

26 март 2022 Резервни части Elring с OEM качество

Elring – Das Original одобрен доставчик и технологичен лидер за световната автомобилна индустрия.

прочети още

24 март 2022 Проверката на амортисьорите помага да се избегнат рискове

Амортисьорите трябва да се тестват редовно. Това е така, защото намалената производителност причинява много рискове за водачите.

прочети още

22 март 2022 Exide Li-Ion новата гама литиево-йонни акумулатори за мотоциклети

Exide ускорява вашата страст.Изключително лекият дизайн на батерията намалява общото тегло на вашия мотоциклет, позволявайки по-бързо ускорение и по-добра производителност.

прочети още

18 март 2022 Всичко което трябва да знаете за горивния филтър

Вашият двигател изисква постоянна доставка на чисто гориво, за да продължи да работи с оптимална мощност и ефективност. Горивният филтър е критичен компонент в горивната система на автомобила ,който помага да се случи това.

прочети още

16 март 2022 Спирачни маркучи - проблеми и съвети

Въпреки че може да не е най-обсъжданият компонент във вашата спирачна система, спирачните маркучи са от решаващо значение за вашата пътна безопасност и трябва да се държат под контрол.

прочети още

14 март 2022 MOTIP DPF Cleaner почистващ препарат без разглобяване

Отстранете отлаганията на пепел във филтърните системи за дизелови частици без разглобяване с MOTIP DPF Cleaner. DPF Cleaner е бързодействащ и не е корозивен.

прочети още

11 март 2022 Какво трябва да знаем за антиблокиращата система ABS

ABS обезпечава максимално възможното сцепление на гумите с пътя при рязко спиране, при което автомобилът запазва управляемостта си.

прочети още

10 март 2022 LED СИСТЕМА OSRAM LEDriving XTR

С цветова температура от 6000 K и много компактен дизайн, лампите OSRAM LEDriving XTR осигуряват лесно plug and play решение за надграждане на вашите конвенционални автомобилни фарове със студена бяла LED светлина – осигурявайки стилен и модерен външен вид на вашия автомобил.

прочети още

10 март 2022 МОТОРНИ МАСЛА CASTROL

Марките на CASTROL - Съвременните двигатели са по-малки и по-ефективни, но без компромис с производителността. Повишените налягания в тези усъвършенствани двигатели са предизвикателство за маслото.Най-съвременна гама моторни масла – разработена така, че да открие истинската мощност на Вашия двигател, когато Ви е необходима най-много.

прочети още

8 февруари 2022 Най-честите знаци,че подгревните свещи се нуждаят от подмяна

Разбира се, тяхната основна роля е да гарантира безпроблемно запалване на двигателя в студено време. Това обаче не е единственото им предназначение.Ето някои неща, които може да се случат, ако подгревните свещи не работят правилно.

прочети още

8 януари 2022 Двумасов маховик – какво трябва да знаете

Каква роля изпълнява двумасовият маховик и как е устроен? Какви са признаците за неговата повреда? Как да се грижим за двумасовия маховик?

прочети още

24 ноември 2021 Какво е важно да имаме в колата през зимния сезон

Към задължителния списък с оборудване в колата трябва да се добавят поне пет допълнителни позиции. Добре е човек да бъде подготвен за внезапна зимна буря и да си помогне от неприятните ѝ последствия поне в известна степен.

прочети още

8 ноември 2021 OSRAM COOL BLUE INTENSE халогенни лампи в лигата на LED лампите.

Модерен дизайн с допълнителна бяла светлина до 5000 K и 100% повече яркост! Високотехнологични халогенни лампи, почти в лигата на LED лампите. Автомобилната лампа също така осигурява висококонтрастна светлина, подобна на дневната, което улеснява очите.

прочети още

17 септември 2021 Често срещани повреди в спирачната система

Спирачната система представлява един от най-важните елементи в устройството на всеки автомобил. Именно благодарение на правилно действащите спирачки имаме възможност да спираме автомобила си,да намаляваме скоростта, с която се движим или да спрем напълно превозното средство при паркиране.

прочети още

9 август 2021 Какво да направите, ако поставите грешно гориво в колата си

Зареждане с грешното гориво принципно има негативни последици.Ако това се е случило с вашия автомобил помнете едно:НЕ стартирайте запалването!

прочети още

5 август 2021 Най ярката халогенна светлина от OSRAM NIGHT BREAKER 200

Качеството на светлината играе важна роля за пътната безопасност. Ясното зрително поле и високата видимост могат значително да подобрят способността ви да шофирате през нощта с 200 % по -голяма яркост новият NIGHT BREAKER 200 е най -ярката халогенна крушка на OSRAM.

прочети още

9 юли 2021 Шофирате ли с амортисьори в добро състояние?

Шофьорите трябва да са наясно с рисковете, свързани с носенето на износени амортисьори: спирачния път се увеличава (повече при автомобили, оборудвани с ABS, което губи ефективност при повредени амортисьори) и по-малко контрол при завиване .

прочети още

6 юли 2021 Мотоциклетни филтри с високо качество

Hiflofiltro - първият в света одобрен от TÜV маслен филтър. Проектиран по екстремни стандарти за качество, Hiflofiltro е пълната гама маслени и въздушни филтри за мотоциклети, скутери, ATV и плавателни съдове, осигуряващи максимално ниво на защита на вашия двигател.

прочети още

1 юли 2021 Какво е предназначението на пружините в автомобила?

От състоянието на пружините зависи стабилното поведение на автомобила и отрицателното въздействие върху амортисьорите. Задачата на пружината е колкото се може по-бързо да върне колелото на земята, но след удар колелото отскача назад и колкото е по-мека пружината толкова повече може да се свие и да поеме повече енергия. Погълнатата енергия се освобождава много бавно и колебанията дълго време няма да затихнат подсилвани от нови препиятствия по пътя.

прочети още

21 юни 2021 ФИЛТРИ КУПЕ С ИНОВАТИВНА ТЕХНОЛОГИЯ PROTECT+

Филтрите купе пречистват въздуха, който дишат пътниците и водачът в кабината. Всички филтри купе от марка FILTRON ефективно задържат замърсяванията и стандартната им версия е оборудвана с технология PROTECT+, която допълнително задържа алергените и предотвратява развитието на бактерии и мухъл във филтъра.

прочети още

2 юни 2021 Важно е да знаете предупредителните светлини на вашето превозно средство

Тези светлини ще предават важни съобщения за грешки и неизправности, заедно с по-малко критична информация. Тук предоставяме бърз преглед на най-важните светлини и обясняваме защо никога не трябва да ги игнорирате.

прочети още

18 май 2021 Чистачките са ключов компонент на системата за безопасност на превозното средство

Чистачките на предното стъкло на превозното средство помагат да се осигури видимост за водача и от своя страна безопасността на всички пътници.Добрата поддръжка е ключът.

прочети още

15 май 2021 Огледалата са важните помощници на шофьора

Те трябва да осигурят безопасното маневриране и водачът трябва да следи в огледалата всички движенията на пътното платно.

прочети още

10 май 2021 Какво да правим ако двигателят прегрее

С настъпването на летния сезон и високите температури рязко се увеличава и рискът от прегряване на нашия автомобил. Разбира се, прегряването на автомобила може да се случи по всяко време, но е факт, че лятото е особено труден период за охладителната система, особено ако в нея има някаква неизправност или не е настроена, както трябва.

прочети още

23 април 2021 Шофиране и поддръжка на автоматична скоростна кутия

Автоматичната скоростна кутия улеснение за водача, но при нейното използване има доста тънкости. Добре е да сме запознати с тях, за да можем да се възползваме максимално от нейните предимства и в същото време да я предпазим от повреди, които могат да се получат при неправилна експлоатация.

прочети още

14 април 2021 Износените и повредени амортисьори оказват влияние върху безопасността на пътя

Износването на амортисьорите e постепенно и вероятно затова шофьорите го забелязват едва когато достигне тежка степен. Тяхната изправност обаче засяга и безопасността на движението, не само комфорта. Редовната проверка на състоянието на амортисьорите е задължително ,за да сте спокойни и сигурни на пътното платно!

прочети още

29 март 2021 Кога трябва да сменим гумите на автомобила си с летни

Отговорният шофьор, който иска да се грижи за безопасността на пътуването, трябва да помни за наличието на редица сервизни процедури. Една от тях е без съмнение сезонната смяна на гумите. Защо монтажът на летни гуми е толкова ключов? Така се увеличава двигателната сила по време на летни пътувания и значително се съкращава спирачният път.

прочети още

24 февруари 2021 Защо не трябва да шофираме с износени части за управление и окачване

Когато става въпрос за компонентите на кормилното управление и окачването, контролът на автомобила е приоритет номер едно за безопасността на пътниците в превозното средство и останалите участници на пътя.

прочети още

9 февруари 2021 Какво трябва да знаем за спирачните дискове

Спирачните дискове са експлоатационен елемент, затова шофьорът трябва да е подготвен за периодичната им смяна.Това зависи от вида дискове (преди всичко от качеството им), от спирачните накладки, от стила на каране. Дори от това при какви условия е експлоатиран автомобила.

прочети още

27 януари 2021 Турбокомпресори на марката Evoron

Марката Evoron предлага нови турбокомпресори и компоненти за ремонт, като всички са предварително тествани. Продуктовата гама включва също средна част (картридж), гривни с направляващи лопатки (променлива геометрия), задвижващи механизми и контролери, чугунени корпуси, комплекти за монтаж и маслени тръби.

прочети още

15 януари 2021 Не се доверявайте само на очите си ,доверете се на OSRAM

В момента ксенон фаровете осигуряват най-добрата светлина пред автомобила!Кои са подходящите ксенонови лампи за вашия автомобил?Видове ксенонови лампи на OSRAM и защо да изберем OSRAM?

прочети още

5 януари 2021 Кога е дошло време да подменим акумулатора?

Трайността на акумулатора възлиза най-често на няколко години. Акумулатори, които издържат повече от десет години, са изключения. Някои шофьори подменят акумулатора профилактично след известно време, докато други го експлоатират до момента, в който напълно откаже да работи. Така че кога трябва да бъде сменен акумулатор

прочети още

10 декември 2020 КОНТРОЛЕН ИНДИКАТОР ЗА НАЛЯГАНЕ НА МАСЛОТО - ПОКАЗВА ЛИ КАЧЕСТВОТО НА ФИЛТЪРА?

За надеждна работа на двигателя е необходимо постоянно да се осигурява достатъчно високо налягане в неговата система за смазване. Когато налягането е ниско, на таблото на автомобила светва индикаторът за спад на налягането в двигателното масло. Разбираме защо това се случва и каква е причината за неизправността!

прочети още

25 ноември 2020 Време е да подготвим автомобилите за зимата

Шофирането на автомобила през зимата също може да донесе положителни емоции. Основното е да подходите правилно към подготовката на колата за тежките условия навън,за да нямате проблеми при пътуване. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да посрещнете спокойно минусовите температури и да се насладите на комфорт при пътуване.

прочети още

8 октомври 2020 Защо е важно почистването на DPF филтъра за твърди частици

Запушеният филтър DPF може да доведе до увеличаване на нивото на маслото, когато в резултат на постоянно регенериране на дизеловото гориво навлезе в смазочната система, което да доведе до по-голямо износване на всички части на двигателя.

прочети още

1 октомври 2020 Време е да стегнем автомобилите за по хладните месеци!

Есента е факт и идеалния сезон да подготвим автомобила си за предстоящите хладни месеци.Проверения и обслужения автомобил Ви носи безопастност на пътя!Какво е важно да направим?

прочети още

9 септември 2020 Moje Auto концентриран освежител за въздух - Ново

Различно от всички.Представяме продукт, благодарение на който с удоволствие ще изминете всеки километър, а вашите пътници ще бъдат спокойни и зарадвани от комфорта, който сте им осигурили.

прочети още

27 юли 2020 Главните елементи в окачването на автомобила са важни за вашата безопастност при шофиране

Не подценявайте дори незначителните промени в състоянието на автомобила.Вземайте адекватни мерки за ремонт и подмяна на всеки детайл по окачването и управлението на вашето превозно средство за безопасно,комфортно и безаварийно шофиране.

прочети още

1 юли 2020 Нивото на маслото в двигателя е важно-как да го проверим?

Не е препоръчително да се сипва прекалено голямо количество масло. Прекалено малкото количество масло може да доведе до авария. Колко масло трябва да се сипва в двигателя?

прочети още

15 юни 2020 Свеж въздух с въздушен филтър FreciousPlus

Филтърът в кабината, който блокира алергени,плесени и прахови частици.Единствената и следователно най-важната бариера между този облак от замърсители и обитателите на превозното средство е въздушният филтър в кабината във вентилационната система.

прочети още

26 май 2020 ЛЕД барове на M-Tech

Дълъг живот, надежден, издръжлив и силен източник на светлина! Категорията ЛЕД барове на M-Tech е отговор, насочен към професионалистите, нуждаещи се от допълнително LED осветление. Тези лампи са перфектно решение за ситуации, когато е необходим надежден, издръжлив и силен източник на светлина.

прочети още

13 май 2020 ПРОФЕСИОНАЛНИ ПИНЬОНИ ЗА МОТОЦИКЛЕТИ И ATV!

ПИНЬОНИ JT JT Sprockets е водещата в света марка зъбни колела за мотоциклети и ATV. Използвайки само най-добрите суровини и използвайки авангардна технология при тяхното производство, нашата гама ви предоставя най-доброто за замяна на зъбни колела с ненадмината стойност.

прочети още

8 май 2020 Новата опаковка на Тотал е вече на пазара!

Нова опаковка Новата опаковка осигурява множество предимства: По-атрактивен дизайн По-голяма ергономичност, благодарение на специално разработената странична дръжка По-голяма устойчивост по отношение качеството на материала Нова цветова стратегия

прочети още

15 април 2020 Защо спирачните накладки свирят когато спираме

Когато натиснете педала на спирачката се чува неприятен за ушите звук.Къде е причината? И как да решим проблема?

прочети още

1 април 2020 Основни правила при експлоатация на автомобил с турбокомпресор

Турбокомпресорът е скъп и деликатен елемент, добре е да знаем, как да експлоатираме нашия автомобил така, че компресорът да ни служи максимално дълго време.

прочети още

13 март 2020 Как да почистим и елиминираме лошите миризми в купето на автомобила

Включвате климатика за автомобила ,а в купето се разнася лоша миризма? Решението е по-просто, отколкото изглежда!

прочети още

20 февруари 2020 Какво трябва да знаем за охлаждащата течност на автомобила

Един от основните компоненти, които трябва да се следят е наличието на охлаждаща течност в двигателя и нейното състояние.

прочети още

6 февруари 2020 Признаците, които подсказват за проблеми с двигателя

В повечето случаи човек разбира, че има проблем с двигателя на автомобила, едва когато това е напълно очевидно. Това обаче не значи, че автомобилът не е сигнализирал за наличието на проблем, преди да стане късно. За това, важно е да се научим да разчитаме тези сигнали.

прочети още

3 февруари 2020 Изправност на амортисьорите

Относително малко шофьори си дават сметка колко съществено влияние има доброто техническо състояние на амортисьорите върху безопасността на движение.

прочети още

20 декември 2019 Проблеми с акумулатора, не само през зимата

Бързаш за среща, трябва да вземеш децата от училище, да отидеш при приятел, сядаш задъхан в колата и не можеш да запалиш. Позната ли ти е тази ситуация? Изненадан си, че въпреки топлото време колата ти не пали? Не само през зимата акумулаторът ти се нуждае от грижа.

прочети още

9 декември 2019 Подготви автомобила си за зимата!

Тръгвате на път спокойни и уверени, вероятността да закъсате в преспите ще е значително по-ниска.Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се ориентирате и да не забравите нещо съществено при подготовката на автомобила!

прочети още

29 ноември 2019 Колко масло трябва да се сипва в двигателя?

Маслото в двигателя е като кръвта в човешкия организъм. То изпълнява изключително важна функция и без него двигателят не е в състояние да работи правилно. Не е препоръчително да се сипва прекалено голямо количество масло. Прекалено малкото количество масло може да доведе до авария. Колко масло трябва да се сипва в двигателя? Колко голяма е ролята му за превозното средство и подлежи ли на износване?

прочети още

27 ноември 2019 ЗАЩО КОЛАТА МИ ПРЕГРЯВА?

Прегряването на двигателя може да произтича от редица потенциални проблеми, някои от които са лесни за решаване, а други изискват малко повече работа по поддръжката. Вижте някои от причините, поради които двигателят на вашия автомобил може да е прегрял и начини как да се справим с този проблем.

прочети още

7 ноември 2019 Може би най-силната легална халогенна крушка, създавана някога от Philips

Шофирането през зимата е предизвикателство. Но страстните шофьори обичат да бъдат тествани.

прочети още

9 юли 2019 Спирачните накладки свирят? Провери защо!

Автомобилът Ви свири, когато натиснете педала на спирачката? Чудите се къде се крие причината за този неприятен за ушите звук и как да се отървете от него? В настоящата статия ще се постараем да отговорим на всички Ваши въпроси.

прочети още

8 юли 2019 За марката SHARK

С повече от 30 години опит, френската марка SHARK се превърна в една от водещите марки за каски в света.

прочети още

4 юли 2019 CASTROL EDGE С FLUID TITANIUM – ПОДСИЛЕНО С УСЪВЪРШЕНСТВАНА ТЕХНОЛОГИЯ

CASTROL EDGE С FLUID TITANIUM – ПО-ИЗДРЪЖЛИВО ПРИ РАБОТА ПОД НАЛЯГАНЕ

прочети още

27 юни 2019 Турбокомпресор - как да се грижим за него?

Все по-често срещаният даунсайзинг (намаляване на обема на двигателя) в комбинация с високите очаквания към възможностите на автомобила изискват от автомобилните производители да използват силови агрегати с турбопълнене.

прочети още

27 юни 2019 Двумасов маховик - Всичко което искате да знаете

Каква роля изпълнява двумасовият маховик и как е устроен? Какви са признаците за неговата повреда? Как да се грижим за двумасовия маховик? Колко струва смяната му? Колко струва и как протича рециклирането на двумасовия маховик? Предлагат ли се на пазара алтернативни решения, които могат да заместят двумасовия маховик?

прочети още

21 февруари 2019 Кога да подменим накладките на спирачките?

Накладките са елемент на дисковата спирачка, използвана повсеместно не само при автомобилите, но и при мотоциклетите, а дори и при велосипедите. Но както всеки елемент, работещ в режим на триене, те подлежат на бързо износване и след известно време трябва да бъдат подменяни.

прочети още

21 февруари 2019 5 сигнала, които сочат, че автомобилът ви изисква смяна на спирачната течност

Спирачната течност спада към най-важните експлоатационни течности, използвани в автомобила. Нивото и качеството ѝ имат директно влияние върху безопасността на движение. За съжаление, много шофьори забравят за това. В тази статия представяме пет сигнала, които сочат, че течността трябва да бъде сменена възможно най-скоро. Също така ще проверим колко струва смяната на спирачната течност и къде е добре да се извърши тази услуга.

прочети още

21 февруари 2019 Двигателните масла във въпроси и отговори – ръководство

Кое моторно масло е най-доброто? Какво представляват класовете вискозитет и качество на моторните масла? Как да подберем подходящото моторно масло за автомобила?

прочети още