Често срещани повреди в спирачната система

17 септември 2021
Често срещани повреди в спирачната система

Заради безопасността при пътуване всеки шофьор е длъжен редовно да проверява състоянието на спирачната система и незабавно да отстранява всяка, дори най-малката, повреда.

 

В зависимост от проблема можем да наблюдаваме следните симптоми на повредена спирачна система: треперене на волана, пружиниращ педал на спирачката, придърпване на автомобила по време на спиране, скърцане на спирачките или пропадане на педала на спирачката.

 

Най-честите повреди на спирачната система са свързани с течове на спирачната течност, износване на накладките, износване на спирачните дискове или повреда на спирачните апарати.

 

 

 

Смяна на накладките на спирачките

 

Един от елементите на спирачната система, на който трябва да се обърне специално внимание, това са накладките. Те отговарят за правилното спиране на превозното средство, а степента им на износване влияе на спирачния път, което може да има ключово значение в критична ситуация.

 

Най-често срещаната повреда на накладките е неравномерното износване на тяхната триеща повърхност и прегряването. 

До прегряване на спирачните накладки най-често се стига при блокирането им в спирачния апарат в резултат на неправилно движение на спирачните бутала. Много често за твърде високите температури на накладките са виновни самите шофьори, които по време на спускане по наклон държат натиснат педала на спирачката. Неравномерно износване на триещата повърхност на накладките се получава тогава, когато спирачните дискове са износени или когато поставената нова накладка е с различен размер от тази, която се монтира в спирачния апарат – в такава ситуация накладката допира различен размер от повърхността от спирачния диск, което именно води до неравномерно износване.

 

В зависимост от стила на шофиране и от разстоянията, които изминаваме с колата, подмяната на спирачните накладки трябва да се извършва: 

на всеки 10 000 – 20 000 км в случай на динамично каране в града и на всеки 30 000 – 50  000  км, ако се движим с висока скорост на по-дълги разстояние. При спокоен стил на каране подмяната на накладките се препоръчва на всеки 30 000 – 50 000 км за шофьори, които се движат предимно в града, и на всеки 50 000 – 80 000 км в случай на шофиране на дълги разстояния.
Важно е накладките са се подменят в комплект, т.е. на всички колела на една ос едновременно, тъй като разликата в дебелината и в състава на накладките при отделните колела може да доведе до нестабилност на превозното средство по време на спиране. 

Никога не трябва да се подменят накладките само на едно колело!

 

 

Подмяна на спирачните дискове

Спирачните дискове са активната част от спирачната система, тяхната задача е да си взаимодействат с накладките, в резултат на което настъпва триене на повърхността на дисковете, което позволява спирането на превозното средство. Една от най-често настъпващите повреди на спирачните дискове са браздите, които се появяват по повърхността им. Причина за появата им са замърсяванията (напр. камъни, пясък), намиращи се върху триещата се повърхност на накладките. Често явление е и корозията на спирачните дискове, тя се проявява най-вече при по-рядко използвани автомобили, особено през зимата, когато дисковете са изложени на влиянието на вода и сол по пътищата. По време на експлоатацията на автомобилите много често се стига до прегряване на дисковете, това става най-вече в резултат на блокиране или заклещване на накладките в  спирачните апарати.

 

Препоръчва се смяна на спирачните дискове след изминаване на около 60 000 – 80 000 км, макар че значителен брой механици предлагат това да става при всяка втора смяна на накладки. Както и при накладките, спирачните дискове се подменят в комплект на една ос.

 

Смяна на спирачна течност

Задължителен елемент на спирачната система е спирачната течност. Нейната задача е да предава налягането, създавано от спирачната помпа към активните елементи на системата, каквито са спирачните апарати или цилиндърчетата. Освен това тя трябва да предпазва цялата система от корозия и да притежава смазващи свойства. Спирачните течности се произвеждат на базата на гликол, заради което са хигроскопични и колкото повече време се употребяват, толкова повече нараства количеството вода в тях, което води до намаляване на температурата на кипене на течността. Тогава тя престава да изпълнява своята задача, създават се парни мехурчета, заради което спирачната сила се понижава значително, а в някои случаи – изчезва напълно.

Трябва редовно да се следи съдържанието на вода в спирачната течност и когато се окаже, че то надвишава 3%, течността трябва да се смени. 

 

Приема се, че максималният период на експлоатация на спирачната течност възлиза на две години, а в случай на интензивно използване на автомобила – на всеки 60 000 километра. Въпреки това, при някои спирачни течности се изисква смяна на една година.

 

 

Roxycarparts ви пожелава безаварийно шофиране!

24 ноември 2021 Какво е важно да имаме в колата през зимния сезон

Към задължителния списък с оборудване в колата трябва да се добавят поне пет допълнителни позиции. Добре е човек да бъде подготвен за внезапна зимна буря и да си помогне от неприятните ѝ последствия поне в известна степен.

прочети още

8 ноември 2021 OSRAM COOL BLUE INTENSE халогенни лампи в лигата на LED лампите.

Модерен дизайн с допълнителна бяла светлина до 5000 K и 100% повече яркост! Високотехнологични халогенни лампи, почти в лигата на LED лампите. Автомобилната лампа също така осигурява висококонтрастна светлина, подобна на дневната, което улеснява очите.

прочети още

9 август 2021 Какво да направите, ако поставите грешно гориво в колата си

Зареждане с грешното гориво принципно има негативни последици.Ако това се е случило с вашия автомобил помнете едно:НЕ стартирайте запалването!

прочети още

5 август 2021 Най ярката халогенна светлина от OSRAM NIGHT BREAKER 200

Качеството на светлината играе важна роля за пътната безопасност. Ясното зрително поле и високата видимост могат значително да подобрят способността ви да шофирате през нощта с 200 % по -голяма яркост новият NIGHT BREAKER 200 е най -ярката халогенна крушка на OSRAM.

прочети още

9 юли 2021 Шофирате ли с амортисьори в добро състояние?

Шофьорите трябва да са наясно с рисковете, свързани с носенето на износени амортисьори: спирачния път се увеличава (повече при автомобили, оборудвани с ABS, което губи ефективност при повредени амортисьори) и по-малко контрол при завиване .

прочети още

6 юли 2021 Мотоциклетни филтри с високо качество

Hiflofiltro - първият в света одобрен от TÜV маслен филтър. Проектиран по екстремни стандарти за качество, Hiflofiltro е пълната гама маслени и въздушни филтри за мотоциклети, скутери, ATV и плавателни съдове, осигуряващи максимално ниво на защита на вашия двигател.

прочети още

1 юли 2021 Какво е предназначението на пружините в автомобила?

От състоянието на пружините зависи стабилното поведение на автомобила и отрицателното въздействие върху амортисьорите. Задачата на пружината е колкото се може по-бързо да върне колелото на земята, но след удар колелото отскача назад и колкото е по-мека пружината толкова повече може да се свие и да поеме повече енергия. Погълнатата енергия се освобождава много бавно и колебанията дълго време няма да затихнат подсилвани от нови препиятствия по пътя.

прочети още

21 юни 2021 ФИЛТРИ КУПЕ С ИНОВАТИВНА ТЕХНОЛОГИЯ PROTECT+

Филтрите купе пречистват въздуха, който дишат пътниците и водачът в кабината. Всички филтри купе от марка FILTRON ефективно задържат замърсяванията и стандартната им версия е оборудвана с технология PROTECT+, която допълнително задържа алергените и предотвратява развитието на бактерии и мухъл във филтъра.

прочети още

2 юни 2021 Важно е да знаете предупредителните светлини на вашето превозно средство

Тези светлини ще предават важни съобщения за грешки и неизправности, заедно с по-малко критична информация. Тук предоставяме бърз преглед на най-важните светлини и обясняваме защо никога не трябва да ги игнорирате.

прочети още

18 май 2021 Чистачките са ключов компонент на системата за безопасност на превозното средство

Чистачките на предното стъкло на превозното средство помагат да се осигури видимост за водача и от своя страна безопасността на всички пътници.Добрата поддръжка е ключът.

прочети още

15 май 2021 Огледалата са важните помощници на шофьора

Те трябва да осигурят безопасното маневриране и водачът трябва да следи в огледалата всички движенията на пътното платно.

прочети още

10 май 2021 Какво да правим ако двигателят прегрее

С настъпването на летния сезон и високите температури рязко се увеличава и рискът от прегряване на нашия автомобил. Разбира се, прегряването на автомобила може да се случи по всяко време, но е факт, че лятото е особено труден период за охладителната система, особено ако в нея има някаква неизправност или не е настроена, както трябва.

прочети още

23 април 2021 Шофиране и поддръжка на автоматична скоростна кутия

Автоматичната скоростна кутия улеснение за водача, но при нейното използване има доста тънкости. Добре е да сме запознати с тях, за да можем да се възползваме максимално от нейните предимства и в същото време да я предпазим от повреди, които могат да се получат при неправилна експлоатация.

прочети още

14 април 2021 Износените и повредени амортисьори оказват влияние върху безопасността на пътя

Износването на амортисьорите e постепенно и вероятно затова шофьорите го забелязват едва когато достигне тежка степен. Тяхната изправност обаче засяга и безопасността на движението, не само комфорта. Редовната проверка на състоянието на амортисьорите е задължително ,за да сте спокойни и сигурни на пътното платно!

прочети още

29 март 2021 Кога трябва да сменим гумите на автомобила си с летни

Отговорният шофьор, който иска да се грижи за безопасността на пътуването, трябва да помни за наличието на редица сервизни процедури. Една от тях е без съмнение сезонната смяна на гумите. Защо монтажът на летни гуми е толкова ключов? Така се увеличава двигателната сила по време на летни пътувания и значително се съкращава спирачният път.

прочети още

24 февруари 2021 Защо не трябва да шофираме с износени части за управление и окачване

Когато става въпрос за компонентите на кормилното управление и окачването, контролът на автомобила е приоритет номер едно за безопасността на пътниците в превозното средство и останалите участници на пътя.

прочети още

9 февруари 2021 Какво трябва да знаем за спирачните дискове

Спирачните дискове са експлоатационен елемент, затова шофьорът трябва да е подготвен за периодичната им смяна.Това зависи от вида дискове (преди всичко от качеството им), от спирачните накладки, от стила на каране. Дори от това при какви условия е експлоатиран автомобила.

прочети още

27 януари 2021 Турбокомпресори на марката Evoron

Марката Evoron предлага нови турбокомпресори и компоненти за ремонт, като всички са предварително тествани. Продуктовата гама включва също средна част (картридж), гривни с направляващи лопатки (променлива геометрия), задвижващи механизми и контролери, чугунени корпуси, комплекти за монтаж и маслени тръби.

прочети още

15 януари 2021 Не се доверявайте само на очите си ,доверете се на OSRAM

В момента ксенон фаровете осигуряват най-добрата светлина пред автомобила!Кои са подходящите ксенонови лампи за вашия автомобил?Видове ксенонови лампи на OSRAM и защо да изберем OSRAM?

прочети още

5 януари 2021 Кога е дошло време да подменим акумулатора?

Трайността на акумулатора възлиза най-често на няколко години. Акумулатори, които издържат повече от десет години, са изключения. Някои шофьори подменят акумулатора профилактично след известно време, докато други го експлоатират до момента, в който напълно откаже да работи. Така че кога трябва да бъде сменен акумулатор

прочети още

10 декември 2020 КОНТРОЛЕН ИНДИКАТОР ЗА НАЛЯГАНЕ НА МАСЛОТО - ПОКАЗВА ЛИ КАЧЕСТВОТО НА ФИЛТЪРА?

За надеждна работа на двигателя е необходимо постоянно да се осигурява достатъчно високо налягане в неговата система за смазване. Когато налягането е ниско, на таблото на автомобила светва индикаторът за спад на налягането в двигателното масло. Разбираме защо това се случва и каква е причината за неизправността!

прочети още

25 ноември 2020 Време е да подготвим автомобилите за зимата

Шофирането на автомобила през зимата също може да донесе положителни емоции. Основното е да подходите правилно към подготовката на колата за тежките условия навън,за да нямате проблеми при пътуване. Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да посрещнете спокойно минусовите температури и да се насладите на комфорт при пътуване.

прочети още

8 октомври 2020 Защо е важно почистването на DPF филтъра за твърди частици

Запушеният филтър DPF може да доведе до увеличаване на нивото на маслото, когато в резултат на постоянно регенериране на дизеловото гориво навлезе в смазочната система, което да доведе до по-голямо износване на всички части на двигателя.

прочети още

1 октомври 2020 Време е да стегнем автомобилите за по хладните месеци!

Есента е факт и идеалния сезон да подготвим автомобила си за предстоящите хладни месеци.Проверения и обслужения автомобил Ви носи безопастност на пътя!Какво е важно да направим?

прочети още

9 септември 2020 Moje Auto концентриран освежител за въздух - Ново

Различно от всички.Представяме продукт, благодарение на който с удоволствие ще изминете всеки километър, а вашите пътници ще бъдат спокойни и зарадвани от комфорта, който сте им осигурили.

прочети още

27 юли 2020 Главните елементи в окачването на автомобила са важни за вашата безопастност при шофиране

Не подценявайте дори незначителните промени в състоянието на автомобила.Вземайте адекватни мерки за ремонт и подмяна на всеки детайл по окачването и управлението на вашето превозно средство за безопасно,комфортно и безаварийно шофиране.

прочети още

1 юли 2020 Нивото на маслото в двигателя е важно-как да го проверим?

Не е препоръчително да се сипва прекалено голямо количество масло. Прекалено малкото количество масло може да доведе до авария. Колко масло трябва да се сипва в двигателя?

прочети още

15 юни 2020 Свеж въздух с въздушен филтър FreciousPlus

Филтърът в кабината, който блокира алергени,плесени и прахови частици.Единствената и следователно най-важната бариера между този облак от замърсители и обитателите на превозното средство е въздушният филтър в кабината във вентилационната система.

прочети още

26 май 2020 ЛЕД барове на M-Tech

Дълъг живот, надежден, издръжлив и силен източник на светлина! Категорията ЛЕД барове на M-Tech е отговор, насочен към професионалистите, нуждаещи се от допълнително LED осветление. Тези лампи са перфектно решение за ситуации, когато е необходим надежден, издръжлив и силен източник на светлина.

прочети още

13 май 2020 ПРОФЕСИОНАЛНИ ПИНЬОНИ ЗА МОТОЦИКЛЕТИ И ATV!

ПИНЬОНИ JT JT Sprockets е водещата в света марка зъбни колела за мотоциклети и ATV. Използвайки само най-добрите суровини и използвайки авангардна технология при тяхното производство, нашата гама ви предоставя най-доброто за замяна на зъбни колела с ненадмината стойност.

прочети още

8 май 2020 Новата опаковка на Тотал е вече на пазара!

Нова опаковка Новата опаковка осигурява множество предимства: По-атрактивен дизайн По-голяма ергономичност, благодарение на специално разработената странична дръжка По-голяма устойчивост по отношение качеството на материала Нова цветова стратегия

прочети още

15 април 2020 Защо спирачните накладки свирят когато спираме

Когато натиснете педала на спирачката се чува неприятен за ушите звук.Къде е причината? И как да решим проблема?

прочети още

1 април 2020 Основни правила при експлоатация на автомобил с турбокомпресор

Турбокомпресорът е скъп и деликатен елемент, добре е да знаем, как да експлоатираме нашия автомобил така, че компресорът да ни служи максимално дълго време.

прочети още

13 март 2020 Как да почистим и елиминираме лошите миризми в купето на автомобила

Включвате климатика за автомобила ,а в купето се разнася лоша миризма? Решението е по-просто, отколкото изглежда!

прочети още

20 февруари 2020 Какво трябва да знаем за охлаждащата течност на автомобила

Един от основните компоненти, които трябва да се следят е наличието на охлаждаща течност в двигателя и нейното състояние.

прочети още

6 февруари 2020 Признаците, които подсказват за проблеми с двигателя

В повечето случаи човек разбира, че има проблем с двигателя на автомобила, едва когато това е напълно очевидно. Това обаче не значи, че автомобилът не е сигнализирал за наличието на проблем, преди да стане късно. За това, важно е да се научим да разчитаме тези сигнали.

прочети още

3 февруари 2020 Изправност на амортисьорите

Относително малко шофьори си дават сметка колко съществено влияние има доброто техническо състояние на амортисьорите върху безопасността на движение.

прочети още

20 декември 2019 Проблеми с акумулатора, не само през зимата

Бързаш за среща, трябва да вземеш децата от училище, да отидеш при приятел, сядаш задъхан в колата и не можеш да запалиш. Позната ли ти е тази ситуация? Изненадан си, че въпреки топлото време колата ти не пали? Не само през зимата акумулаторът ти се нуждае от грижа.

прочети още

9 декември 2019 Подготви автомобила си за зимата!

Тръгвате на път спокойни и уверени, вероятността да закъсате в преспите ще е значително по-ниска.Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да се ориентирате и да не забравите нещо съществено при подготовката на автомобила!

прочети още

29 ноември 2019 Колко масло трябва да се сипва в двигателя?

Маслото в двигателя е като кръвта в човешкия организъм. То изпълнява изключително важна функция и без него двигателят не е в състояние да работи правилно. Не е препоръчително да се сипва прекалено голямо количество масло. Прекалено малкото количество масло може да доведе до авария. Колко масло трябва да се сипва в двигателя? Колко голяма е ролята му за превозното средство и подлежи ли на износване?

прочети още

27 ноември 2019 ЗАЩО КОЛАТА МИ ПРЕГРЯВА?

Прегряването на двигателя може да произтича от редица потенциални проблеми, някои от които са лесни за решаване, а други изискват малко повече работа по поддръжката. Вижте някои от причините, поради които двигателят на вашия автомобил може да е прегрял и начини как да се справим с този проблем.

прочети още

7 ноември 2019 Може би най-силната легална халогенна крушка, създавана някога от Philips

Шофирането през зимата е предизвикателство. Но страстните шофьори обичат да бъдат тествани.

прочети още

9 юли 2019 Спирачните накладки свирят? Провери защо!

Автомобилът Ви свири, когато натиснете педала на спирачката? Чудите се къде се крие причината за този неприятен за ушите звук и как да се отървете от него? В настоящата статия ще се постараем да отговорим на всички Ваши въпроси.

прочети още

8 юли 2019 За марката SHARK

С повече от 30 години опит, френската марка SHARK се превърна в една от водещите марки за каски в света.

прочети още

4 юли 2019 CASTROL EDGE С FLUID TITANIUM – ПОДСИЛЕНО С УСЪВЪРШЕНСТВАНА ТЕХНОЛОГИЯ

CASTROL EDGE С FLUID TITANIUM – ПО-ИЗДРЪЖЛИВО ПРИ РАБОТА ПОД НАЛЯГАНЕ

прочети още

27 юни 2019 Турбокомпресор - как да се грижим за него?

Все по-често срещаният даунсайзинг (намаляване на обема на двигателя) в комбинация с високите очаквания към възможностите на автомобила изискват от автомобилните производители да използват силови агрегати с турбопълнене.

прочети още

27 юни 2019 Двумасов маховик - Всичко което искате да знаете

Каква роля изпълнява двумасовият маховик и как е устроен? Какви са признаците за неговата повреда? Как да се грижим за двумасовия маховик? Колко струва смяната му? Колко струва и как протича рециклирането на двумасовия маховик? Предлагат ли се на пазара алтернативни решения, които могат да заместят двумасовия маховик?

прочети още

21 февруари 2019 Кога да подменим накладките на спирачките?

Накладките са елемент на дисковата спирачка, използвана повсеместно не само при автомобилите, но и при мотоциклетите, а дори и при велосипедите. Но както всеки елемент, работещ в режим на триене, те подлежат на бързо износване и след известно време трябва да бъдат подменяни.

прочети още

21 февруари 2019 5 сигнала, които сочат, че автомобилът ви изисква смяна на спирачната течност

Спирачната течност спада към най-важните експлоатационни течности, използвани в автомобила. Нивото и качеството ѝ имат директно влияние върху безопасността на движение. За съжаление, много шофьори забравят за това. В тази статия представяме пет сигнала, които сочат, че течността трябва да бъде сменена възможно най-скоро. Също така ще проверим колко струва смяната на спирачната течност и къде е добре да се извърши тази услуга.

прочети още

21 февруари 2019 Двигателните масла във въпроси и отговори – ръководство

Кое моторно масло е най-доброто? Какво представляват класовете вискозитет и качество на моторните масла? Как да подберем подходящото моторно масло за автомобила?

прочети още